12 Kūčių patiekalų

Visi žino, kad ant Kūčių stalo turi būti nemažiau 12 patiekalų, kad metai būtų sotūs ir laimingi, o ar žinote, kokie tai patiekalai ir kodėl būtent 12? Atsakymas labai paprastas dvylika mėnesių, kiekvienas mėnuo turi specialų patiekalą, kuris vienaip ar kitaip atspindi to mėnesio esmę.

1)Balta mišrainė – simbolizuoja sniegą, kurio tikimės pirmąjį metų mėnesį sausį. Baltoji mišrainė dažniausia gaminama iš bulvių, morkų, raugintų agurkų, žirnelių ir majonezo.

2)Ryžių mišrainė – taip pat simbolizuoja sniegą, kurio mes laukiame antrąjį metų mėnesį. Ryžių mišrainė savaime suprantama gaminama iš ryžių, taip pat dedami žirneliai, konservuoti kukurūzai (atrodo kaip žirneliai, bet geltoni), rauginti agurkai, krabų lazdelės. Reiktų pateikti su aliejumi, bet galima ir su majonezu.

3)Silkė – simbolizuoja žuvų Zodiako ženklą, kuris prasideda Vasario 19 ir baigiasi Kovo 20 dieną. Iš tiesų yra daug patiekalų iš silkės ir kurį būtent jūs pasirinksite spręsti jums patiems. Galima pateikti marinuotą silkę su svogūnais arba silkę su morkomis, silkę tomatų padaže...

4)Raudona mišrainė – simbolizuoja pagaliau atėjusi pavasarį ir visą tą pražydusių gėlių grožį. Raudonoji mišrainė neįmanoma be burokų, taip pat dedamos bulvės, morkos, rauginti agurkai, galima įdėti pupeles, žirnelius. Pateikiama su aliejumi.

5)Šprotai – simbolizuoja Zodiako ženklą Dvyniai, kuris prasideda Gegužės 21. Niekas taip neatspindi šito dalyko kaip brolių latvių šprotai glaudžiai sugulę konservų skardinėje.

6)Žuvies kotletai – simbolizuoja žvejų dieną. Kotletams reikalinga malta pageidautina be kaulų žuvis. Jie dažniausiai gaminai iš lydekos, nors taip pat gerai tiktų ir kiek brangesnė lašiša.

7)Subrandinti grūdai meduje – simbolizuoja medų, kuris, be abejonės, yra renkamas iš to paties pavadinimo medžio kaip ir septintas metų mėnuo. Grūdai suvyniojami į ploną merliuką ir padedami į indelį, kad vanduo vos, vos juos apsemtų. Kai grūdai subręsta, jie sumaišomi su medumi. Šį patiekalą reikia pradėti ruošti prieš kelias savaites. Jeigu šis patiekalas per sudėtingas, tiks bet kuris kitas patiekalas su medumi.

8)Duona su saulėgrąžomis – simbolizuoja derliaus nuėmimą. Galima tiesiog padėti ant stalo pjaustyta riekutėmis duoną arba pateikti ją pupelių mišrainėje. Pupelių mišrainei reikia virtų pupelių, kubeliais supjaustytos duonos, kuri prieš sumaišant mišrainę apkepinama.

9)Obuoliai – simbolizuoja gausų rudens derlių. Galima pateikti nebūtinai obuolius, o kokius nors kitus vaisus ar jų sultis, taip pat tiktų vaisių mišrainė.

10)Grybai – simbolizuoja prasidėjusi grybavimo sezoną. Yra labai daug patiekalų, kuriuos galima padaryti iš grybų, pvz. grybų paplotėliai, nors galima pateikti ir paprastus grybus.

11)Grybai su morkomis – grybai simbolizuoja tebesitęsianti grybavimo sezoną, o morkos nukritusius lapus, kurie paslepia grybus.

12) Mezyn forte – simbolizuoja masinį persivalgymą didelėmis grupėmis. Keista tačiau daugelis lietuvių švenčių susiję su persivalgymų, ne tik Kūčios ar Kalėdos. Pavyzdžiui paimkime Užgavienes, tą dieną reikia kiek galima daugiau kartų valgyti blynus... Patiekalą galima pateikti prieš pradedant valgyti kiekvienam po vieną arba siųsti kaip plotkeles - ratu, kiekvienas pasiims kiek jam reikia. Taip pat galima padėti į atskirą indą kaip mišraines.

Štai ir visi 12 patiekalų, kurie mano nuomone turėtų būti ant jūsų stalo. O ką siūlote jūs?

Brukštelk žinutę

Komentarai(24)

Trumpas apie

Blogeris, rašytojas, komiksų kūrėjas, o dažniausiai tiesiog tinginys.

Parašyk man

ritas@nepo.lt

Komiksai

Gera idėja Darbo pokalbis 9 Dieta 2 Lietuvos sveikatos sistema Senas draugas

Kryžiažodžiai

sudoku nr90 Sūris Nr3 Skaičiai Nr99 Ledai Nr2

Reklama