Skrudintuvas
Visai nesenai ieškojau naujo skrudintuvo, tai pagalvojau, kad tai yra visai gera tema diskusijoms. Skrudintuvų kainos svyruoja nuo ~10 iki ~400 eurų. Kuo skiriasi pigus ir brangu skrudintuvas? Aš nuoširdžiai nežinau. Ir tai buvo mano didžiausia problema renkantis skrudintuvą. Viena sena reklama sakydavo: jeigu rezultatai vienodi, kam mokėti brangiau?
Vienas dalykas, kuriuo paprastai skiriasi skrudintuvai tai spalva. Paprastai pigūs skrudintuvai būna tik balti, tačiau jeigu esate pasiryžę mokėti >30 eurų, galite turėti geltoną, raudoną, žalią ar juodą… Spalvų pasirinkimas nėra neribotas, bet pakankamas. Ar mokėtumėte daugiau pinigų už skrudintuvą vien dėl spalvos?
Kitas dalykas kuo skrudintuvai skiriasi, tai forma. Bet ar skrudintuvo forma turi įtakos duonos skrudinimo procesui? Dažniausiai - ne. Tai ar dėl to verta mokėti daugiau?
Paprastai visi skrudintuvai turi ratuką ant kurio galite nustatyti kiek minučių skrudinti ir mygtuką, kuris leidžia nutraukti skrudinimo procesą. Jeigu nueisite į prekybos centrą, tokius mygtukus turi visi skrudintuvai, nepriklausomai nuo kainos.
Kai kurie skrudintuvai turi papildomai trupinių stalčiuką, bet tai nereiškia, kad visi brangesni skrudintuvai jį turės. Kai kurie skrudintuvai turi dar papildomų mygtukų kaip „atšildymas“, kurių niekas niekada gyvenime nenaudoja. O gal aš klystu?
Galiausiai, kai kurie skrudintuvai turi dar papildomų grotelių, kurias galima uždėti ant skrudintuvo. Jų irgi niekas nenaudoja. Skrudintuvą perki skrudinimui, o ne omleto kepimui.
Skrudintuvo problema yra ratukas. Skirtingi skrudintuvai gali turėti skirtingas reikšmes, bet principe jūs galite pasirinkti skrudinti nuo pusės minutės iki šešių minučių. Ar jūs žinote kiek laiko reikia skrudinti duoną, kad jinai būtų tobulai apskrudusi? Niekas nežino. Kiek pasuksite ratuką pirmam skrudinimui? Turbūt kokias dvi minutes, o po to pareguliuosite pagal rezultatą kitam kartui ir daugiau ratuko niekada gyvenime neliesite.
Jeigu jūs gyvenate vienas, galbūt dviejų paskrudintų riekučių jums užteks. O kas jeigu jūs turite keturių asmenų šeima? Tuomet jums reikės skrudinti keturis kartus. Pirmą kartą skrebutis turbūt bus šiek tiek „žalias“, antrą kartą skrebutis bus tobulas, o trečią kartą bus prisvilęs, jeigu nereguliuosite ratuko. O jeigu reguliuosite ratuką, tai iš jo daugiau vargo nei naudos. Greičiausiai negausite nei karto tobulai skrudinto skrebučio, bet nebijokite ne jūs vieni tokie.
Ratukas nustato tiksliai kiek laiko turi kaisti skrudintuvas ir tai yra net ne problema, o nesąmonė. Kiekvieną kartą įjungiant skrudintuvą jis vis labiau įkaista, nors visuomet būna įjungtas tokį pati laiko tarpą.
Jūs dabar turbūt galvojate: bet nieko geriau negalima padaryti? Pasižiūrėkite į savo lygintuvą. Jeigu paimtumėte du lygintuvus, gautumėte tobulą skrudintuvą. Arba pagalvokite iš kitos pusės. Įsivaizduokite, kad jūsų lygintuvas turi ratuką su minutėmis ir jūs turite jį pasukti, jeigu norite lyginti. Ką jūs darytumėte? Mestumėte tokį lygintuvą per langą.
Na gerai, lygintuvui nereikia nustatyti laiko, jis žino kada įšilti ir kada išsijungti, ir vėl įšilti. Bet duona nėra taip paprasta. Tu nežinai ką įdės į skrudintuvą. Gali įdėti batoną, gali įdėti skrudinimo duoną arba gali įdėti klasikinę duoną ir norint, kad jie būtų gerai apskrudę reikia skirtingą laiko tarpą skrudinti, kaip tą padaryti be minučių reguliavimo? Aš nesakysiu, kad tai paprasta, bet tikrai įmanoma. Žinote, koks skirtumas tarp batono ir duonos? Drėgnumas. Batonas yra pats sausiausias, duona – pati šlapiausia, na o duona skrudinimui krenta kažkur per vidurį. Tai ne tik įmanoma, bet jau buvo padaryta 1949 metais!
Taip, 1949 metais t.y. prieš daugiau nei 70 metų žmonės turėjo geresnį skrudintuvą, negu jūs turite dabar. Ar pasaulis ritasi atgal?
Sunbeam Radiant Control Toaster sukurtas inžinieriaus Ludvik J. Koci neturėjo jokių nereikalingų mygtukų. Tiesiog įdedi duoną ir gauni tobulą skrebutį. Aš negaliu paaiškinti techninių skrudintuvo veikimo smulkmenų todėl jeigu įdomu, paskaitykite straipsnį.
1949 metais šis skrudintuvas kainavo $22.50, kas atsižvelgus į infliaciją dabar būtų $260. Pripažinkim nemaži pinigai, bet jeigu kas nors man parodytų tokį skrudintuvą, aš manau, kad jis vertas tokios kainos.
Taigi, svarbiausias dienos klausimas: ar mes galime nusipirkti kažką panašaus šiais laikais ir dar Lietuvoje? Aš nuoširdžiai nežinau. Kiek žiūrėjau fizinėse parduotuvėse skrudintuvai skiriasi tik spalva ir forma, tačiau internetinėse parduotuvėse maždaug 10x daugiau skrudintuvų, todėl visų peržiūrėti tiesiog negaliu. Bet, kai pabandžiau, pastebėjau vieną trūkumą, daugelis skrudintuvų neturi aprašymų. Ir kam tie aprašymai: pasukai ratuką ant dviejų minučių ir įkišai duoną… Bet mes kalbame apie gerą skrudintuvą, bet mygtukų!
Aš manau, kad jeigu žmonės žinoti apie gero skrudintuvo egzistavimą, visi kiti skrudintuvai neturėtų jokių šansų!
Photo by Manik Roy on Unsplash